Karadenizde Gezilecek 2 Yer: Yedigöller ve Zilkale

Yedigöller Milli Parkı Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu şehrinin 42 km. kuzeyinde bulunan ve Zonguldak’ın güneyinde yer alan büyüleyici güzellikler arasında yerini almaktadır. İçerisinde Büyük göl, Deringöl, Seringöl, Nazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl ve Sazlıgöl olarak 7 göl bulundurmaktadır. Bu göller aralarında 100 m. Yükselti farkı bulunan iki plato üzerinde bulunmaktadır. Yaklaşık olarak ortalama 780 m. Yükseklikte yerini alan platoda ki göllerin en büyüğü isminden de anlaşıldığı üzere Büyükgöl’dür.
Yedigöller içerisinde yerini alan Büyükgöl, bölgede canlı alabalık yetiştirilmesi için damızlık amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca ülkemizde ilk alabalık üretme istasyonu burada kurulmuştur. Büyükgölün kuzeyinde Seringöl yerini almaktadır. Yedigöler Milli Parkının 100 m. Yüksekliğinde yer alan platonun en geniş gölü ise Nazlıgöl olarak bilinmektedir. Dibinden sızdırmış olduğu bol miktarda olan su, gölün kuzeydoğusunda yüzeye çıkarak, eşsiz güzellikte olan bir şelalenin oluşmasına neden olmuştur. Bu sebeple adına Şelale Gölü denmiştir. Bunun yanı sıra aynı platoda İncegöl, Sazlıgöl ve Küçükgöl de yerini almaktadır.
Olduğundan fazla çok bitki türlerini bünyesinde barındıran Yedigöller Milli Parkı, en güzel ve oldukça göz alıcı karışık doğal ormanlara sahiptir. Ormanda yer alan başlıca ağaç türleri olan gürgen, kayın, kızılağaç, meşe, akçaağaç, titrek kavak, karaağaç, sarı ve karaçam, fındık, köknar, ıhlamur ve dişbudak ağaçları yer almaktadır. Ayrıca bölgede porsuk gibi nesli azalmakta olan bitki türleri de yerini almaktadır.
Ayrıca bölgede yer alan ormanlar içerisinde yaban hayvanları da bulunmaktadır. Bu hayvanları domuz, ayı, kurt, sansar, tilki, karaca, sincap, geyik, tavşan olarak sıralayabiliriz. Kuşlardan ise; keklik, yabani ördek ve yabani güvercin yerini almaktadır. Bunun yanı sıra Milli Park sahasında yaklaşık olarak 100’ün üzerinde kuş türü olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzden yabani hayvanlara ilgisi olan kişilerin en çok tercihleri arasında Milli Park yerini almaktadır.
Yedigöller Milli Park içerisinde yer alan Kapankaya Manzara Seyir Yeri hem yerli hem de yabancı turistler için vazgeçilmez yerler arasında bulunmaktadır. Bu yere çıkılarak gölleri ve eşsiz güzellikte olan peyzaj şaheserlerini görmek mümkün hale gelmektedir. Ayrıca bu güzergâh üzerinde yer alan anıt ağacı herkes tarafından büyük ilgi görmektedir. Milli Park içerisinde yer alan geyik üretme istasyonu da en çok ziyaretler arasında yerini almaktadır.
Oldukça sessiz ve sakin bir ortam sunan Yedigöller Mili Parkı, değişik arazi türleri, güzel manzaraları, şelaleleri, yürüyüş yolları ile günübirlik ve balayı turları için kaçınılmaz fırsatlar arasında yerini almaktadır. Parkın ziyarete en uygun olan zamanları nisan ve kasım ayları arası olarak bilinmektedir. Ayrıca doğayla iç içe olmayı tercih eden kişiler için bölgede 1 hektarlık alanda karavanla ya da çadırla konaklama yapılması mümkündür. Bunun yanı sıra Milli Park bünyesinde bulunan 18 üniteden oluşan ve 72 yatağa sahip olan bungalov evleri de konaklama ve restoran hizmeti sunmaya devam etmektedir. Parkın bünyesinde yer alan temel ihtiyaçların karşılanabileceği büfe ve lokanta da ziyaretçiler için yerini almaktadır.
Doğal güzelliği ve büyüleyici eşsiz tabiat görüntüsü ile Milli Park her yıl ziyaretçilerine kapılarını açmaya devam etmektedir. Bu muhteşem güzellikleri yakından görüp keşfetmek için, tatil planlarınız arasında Yedigöller Milli Parkına yer vermeyi unutmayın. Özellikle tabiat ve doğa düşkünü insanların tercih ettiği yerler arasında en çok ilgi gören yer olarak bilinmektedir. Muhteşem görüntüsü ve inanılmaz temiz havasıyla, tüm günün yorgunluğunu üzerinizden atmanız mümkün hale gelmektedir. Yeterince dinlenmiş bir bedenle tatilinizi bitirmek sizler için kaçınılmaz bir hale gelecektir.
Karadeniz bölgesinde yer alan Zil kale, Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerinde yerini almaktadır. İlçe merkezinin 15 km. güneyinde bulunan Zil kale en çok dikkate değer eserler arasında yer almaktadır. Kalenin üzerinde bulunan Sarp kaya kütlesi denizden 750 metre, dere yatağından ise yaklaşık olarak 100 m. Yükseklikte bulunmaktadır. Zil kale kalesi 3 bölümden meydana gelmektedir. Bunlar dış surlar, orta surlar ve iç kale olarak bilinmektedir. Kalenin yapıtında yer alan dış kalenin kapısına kuzeybatı yönünde bulunan patika bir yolla ulaşımı sağlanmaktadır. Bir teras yardımıyla orta surlar bölümüne çıkılması mümkün hale gelmektedir. Orta surlar bölümünden ikinci bir kapı yardımıyla kale içerisine girmek mümkündür. Orta kale yapıt içerisinde üç önemli yapı yerini almaktadır. Bunlar muhafız binası ve baş, şapel kuleleri olarak var olmaktadır. Duvarlar üzerinde doğu yönünde vadi, manzara ve kemerli pencereler yer almaktadır. Diğer taraflarda ise mazgal delikleri var olmaktadır.
Zil kale tarihi bir ipek yolu üzerinde yerini almıştır. Bu sebeple eski dönemlerde haberleşme ve konaklamada önemli bir merkez olarak yerini almıştır. İnsanlar tarafından her ne kadar ismi kale olarak anılsa da, genel olarak bir gözetleme kulesi olarak bilinmektedir. Bu yüzden gelen misafirlerin konaklayabileceği bir yapıt olarak kullanılmıştır.
Zil kale Kim Tarafından İnşa Edildi?
Yapıtın yapım tarihi her ne kadar kimse tarafından tam olarak bilinmese de kim tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir. Britanyalı tarihçi Anthony Bryer’in bulmuş olduğu kanıtlar doğrultusunda tahminlerine göre, Trabzon imparatorluğu döneminde yerini alan, Hemşin Derebeyi Arhakel tarafından yapıldığı öne sürülmektedir.
Zil kalesi Neden Yapıldı?
Sarp kaya kütlesi üzerine yapılan Zil kale, dere yatağından 100 metre, denizden ise 750 metre yükseklikte olarak inşa edilen şaheserler arasında yerini almaktadır. Yapılış amacı ise, Varoş Kalesi, Kız ve Ciha Kalesi gibi hem bölgenin hem de Bayburt’a kadar ulaşmaya devam eden kervan yolunun güvenliğini sağlamak için inşa edilen bölgenin en dikkat çekici eserlerinden biri olmuştur.
Zil Kalesi Özellikleri Nelerdir?
Bölgede bulunan Zil kalesi sekiz burç ile birlikte bir gözetleme kulesinden meydana gelmektedir. Ansızın olası durumlarda meydana gelen olumsuz etkiler ile karşılaşma durumunda savunma hendeği durumunda yerini almıştır. Zil deresine merdiven ile inilmekte olan bir kale olarak inşa edilmiştir. Her yıl hem yerli hem de yabancı turistlere ev sahipliği yapmaya devam eden kule, herkes tarafından yoğun ilgi görmektedir. Günübirlik gezilerde tercihler arasında yerini alan kule, keşfedilmek için beklemektedir. Ayrıca çiftlerin balayı planları arasında da yerini her daim almaya devam eden Zil Kalesi, tarihi yapısıyla ziyaretçilerine görsel şölen sunmaya devam etmektedir.
Oldukça ilginç bir yapıta sahip olan Zil Kalesi gezginlerin durağı olmaya devam etmektedir.
Zil Kalesine Nasıl Gidilir?
Bölgede bulunan Pazar ilçesini 8 km geçtikten hemen sonra, Çamlıhemşin yol ayrımına girmeniz gerekmektedir. Yolculuğunuzun 22 km sonunda Çamlıhemşin’e ulaşmış olursunuz. Çamlıhemşin’den sonra yol ayrımına yani Aydere’ye sapmadan yolunuzu takip ederek Mollaveyis’e ulaşmanız gerekmektedir. Buraya ulaştığınız vakit yolun dereden yüksekliğini anında fark edeceksiniz. Yolunuza biraz daha devam ettikten hemen sonra Zil Kaleyi görmeniz sizin için kaçınılmaz bir hale gelecektir.
Rize seyahatlerinin genel olarak en başında her zaman Zil Kalesi yer almaktadır. Oldukça ilgi kaynağı olan kale ziyaretçilerine şaşkınlık veren kemerli binalardan ve büyük bir kuleden oluşmaktadır. Kale tarihi kalıntılarıyla birlikte Fırtına Deresine kadar uzanır.