Ayder Yaylası Hakkında Tüm Merak Edilenler

Ayder yaylası ülkemizin doğal cennetlerinden biri olarak bilinir. Ayder, Rize ilimizin Çamlıhemşin ilçesinin yaklaşık 20 km güneyinde bulunan 1500’e yakın rakımda olan Kayın ve Ladin ormanlarının içerisinde bulunan bir yayladır. Osmanlı devletinin kuruluş yıllarında bölgede, Hala vadisinde yaşayan insanlar tarafından kurulmuştur. Ayder geçmişte yayla olarak kullanılmamış Hala vadisi sakinleri tarafından dinlenme yeri olarak tercih edilmiştir. Ancak günümüzde turistik gezilerde Karadeniz’in en çok tercih edilen doğal cennetlerinden biridir. Ayder Yaylası’nın kaplıcaları en çok tercih edilen yerlerden biridir. Burada bulunan kaplıcaların şifalı olduğu halk arasında söylenmektedir. Günümüzde yurtiçi ve yurt dışından birçok turiste ev sahipliği yapan yayla oldukça büyüleyici bir havaya sahiptir. Karadeniz turu yapmak isteyenlerin görmesi gereken yerlerden biri olan Ayder yaylası Mayıs ila Eylül ayları arasında yoğun bir şekilde tercih edilen bir bölgedir.
Ayder Yaylasına Nasıl Gidilir?
Ayder yaylasına gitmek oldukça kolaydır. Asfalt dökülmüş yollar sayesinde Karadeniz’in bu doğal cennetine en zorlu kış şartlarında bile gidebilmek olağandır. Rize’ye gelen turistler Çamlıhemşin’e gittikten sonra 20 km’ye yakın bir yolculuktan sonra Ayder Yaylası’na ulaşabilirler. Ayder yaylasına en yakın olan havalimanı Trabzon’dadır. Trabzon havalimanı ile Ayder yaylası arasındaki mesafe yaklaşık 150 km’den oluşuyor. Rize yakınlarında değilseniz, Ayder yaylasına gidebilmenin en ideal yolu Trabzon Havalimanı’na gitmek ve buradan araçlarla yaylaya ulaşmaktır. Bunun dışında araç kiralayıp Karadeniz sahil yolu üzerinden aracınızla yaylaya ulaşabilirsiniz. Bu yolu tercih ederek Ayder’e gitmek sizler için farklı bir deneyim olacak.
Ayder Yaylası’nda Neler Yapılabilir?
Ayder yaylasında ve çevresinde yapabileceğiniz birçok doğal etkinlik bulunuyor. Ayder yaylasına giderek doğal kaplıcaların keyfini çıkarabilirsiniz. Bölgeye yakın yayla ve nehirlerin kenarlarında kamp olanağınız bulunuyor. Doğa yürüyüşleri, rafting gibi aktiviteleri bu bölgede kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Ayder Yaylasında Nerede Kalınır?
Ayder yaylasına geldiğinizde kalabileceğiniz birçok otel, pansiyon ve çeşitli apartlar bulunuyor. Bungalov evler, ahşap evleri, yine Ayder yaylasında kalabileceğiniz alternatif konaklama yerleridir. Bu bölgede birçok profesyonel 5 yıldızlı otel bulunuyor. Bütçenize uygun olacak birçok konaklama alternatifi yine Ayder yaylasında sizlere sunuluyor. Bölgedeki otellerin fiyatları 250 ila 5000 TL arasında değişebiliyor. Tatil sezonunda bölgeye geldiğinizde kalacak yer bulamayabilirsiniz. Çünkü bölgede oldukça fazla turist gezip kaldığından tüm otel ve konaklama yerleri dolup taşabiliyor. Bu bölgede bir otelde kalmak için önceden rezervasyon yapmanızı öneriyoruz. Ayder yaylasında sakin bir tatil yapmak ve yalnız kalmak istiyorsanız, butik otelleri tercih edebilirsiniz. Butik otellerin 2 kişilik, gecelik konaklama fiyatları 1000 ila 10000 TL arasında değişmektedir.
Ayder Yaylası Şifalı Kaplıcalar
Ayder yaylasına yolunuz düştüğünde hem konaklama hem de görebileceğiniz en muazzam yerlerden biri kaplıca tesisleridir. Kaplıcalar oldukça eski bir tarihe sahip olup, şifalı sularıyla hastalığı bulunan birçok kişinin tercih ettiği noktalardan biridir. Selçuklu ve Osmanlı döneminde bile birçok insan doğal kaplıcalara şifa bulmak için gelirlerdi. Saat olarak 22:00’ a kadar hizmet veren kaplıcalarda açık ve kapalı sıcak ve ılık havuzlar bulunuyor. Kaplıca suları eklem, romatizma gibi ağrı oluşturan hastalıklar için şifa kaynağıdır.
Ayder yaylasına geldiniz ve birçok yeri gezdiniz. Ancak kaçırmamanız ve görmeniz gereken en önemli yerlerden biri Fırtına Vadisi’dir. Fırtına Vadisi’nde kamp ve rafting yapmadan gitmemenizi öneriyoruz. Dünya koruma vakfının koruma altına aldığı dünya mirası listesindeki Fırtına Vadisi, Ayder Yaylası’nın yakınlarında bulunuyor. Ülkemizin en ünlü rafting merkezlerinden biri olan Fırtına deresi, Kaçkar dağlarından gelen sularla oluşmuş bir doğal cennet. Sizlerde Ayder yaylasına gelirseniz, Fırtına vadisine görmeden gitmeyin.